czwartek, 5 grudnia 2013

Something good - kurczak zawijany w szynce parmeńskiej z serem feta i warzywami

"Dieta" :) Nie cierpię tego słowa! Zaczęło funkcjonować w moim słowniku dopiero kiedy ukończyłam 26 lat i byłam w drugiej ciąży. Tylko i wyłącznie ze względu na dobro mojego potomka, postanowiłam się jej ściśle trzymać.
 
Teraz nie jestem na diecie - po prostu zdrowo jem i sprawia mi to radość! Ale jeżeli od czasu do czasu pójdę ze znajomymi do kawiarni, to zjadam wielkie lody bez żadnego poczucia winy! Mało tego, zbliżają się moje urodziny oraz Święta :) wtedy też zrobię coś pysznego i nie omieszkam tego spróbować!
 
Podrzucę Wam przepis na cudnego kurczaka zawijanego w szynce parmeńskiej (pierwotna wersja zawinięta była w boczek) z serem feta oraz zapiekanymi warzywami
 
Do tego przepisu używam szynki parmeńskiej ponieważ jest zdrowsza niż boczek wędzony - zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, 100 g szynki ma 196 kcal, podczas gdy boczek wędzony ma 477 kcal.
 
Potrzebujemy:
 
1 opakowanie szynki parmeńskiej, bądź innej cienko krojonej
1/3 opakowania sera feta
2 piersi z kurczaka
warzywa
przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek, majeranek, kolendra, pietruszka i ziele angielskie)

(ja używam mieszanki warzyw z Lidla, która kosztuje 5,99 zł za 750 gramów - starcza na co najmniej dwa razy i zawiera np. marchew, pora, kiełki fasoli mung, groszek, białą kapustę, pędy bambusa, kalafiora oraz papryka)
 
 
 
Sposób przygotowania:
 
Rozwijamy folię spożywczą. Układamy na niej plastry szynki (ja użyłam szynkę szwarcwaldzką). Piersi z kurczaka kroje na cienkie plastry i przyprawiam - nie rozbijam - po pierwsze dlatego, że zazwyczaj gotuje jak Majkel śpi, a po drugie wydaje mi się, że mięso jest bardziej soczyste - ale mogę się mylić :) Układam na szynce, dodaje pokrojony w paski ser feta i zawijam korzystając z folii.
 
 
 
 
Wkładam do lodówki na minimum godzinę - zachowa wtedy swoją formę i nie rozwali się przy ściąganiu folii. Piekę w piekarniku razem z warzywami wysypanymi do naczynia żaroodpornego.
 
 


 
 

2 komentarze:

  1. Na ile stopni i minut wkładasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut :)

      Usuń