poniedziałek, 9 grudnia 2013

Dzien 4 & rolada szpinakowa z łososiem

Czwarty dzień upłynął rewelacyjnie - nie dość, że wreszcie zrobiłam roladę szpinakową z łososiem, która długo za mną chodziła, to na dodatek trening na siłowni był cudowny, męczący i oby takie zdarzały się częściej :)
 
Przepis na roladę szpinakową z łososiem
 
Potrzebujemy
 
450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 serki kremowe np. Almette (śmietankowy lub chrzanowy)
opakowanie wędzonego łososia w plastrach (można więcej - wg uznania)
 
Szpinak rozmrażam na patelni. Dodaję sól, pieprz i czosnek. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Masę wylewam na dużą blachę z piekarnika  wyłożoną papierem do pieczenia.
 
 
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut.
 
 
 
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Na wierzchu układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz