czwartek, 13 lutego 2014

Pasty do kanapek :)

Uwielbiam pasty na kanapki :) podrzucam kilka przepisów na moje ulubione
 
Pasta z wędzonej makreli
  • połowa makreli wędzonej (polecam Makrele z Biedronki :)
  • 250 g białego twarogu
  • 1 mała cebulka
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 1 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Makrelę pozbaw ości i wrzuć razem z serem do miseczki. Widelcem mocno rozdrobnij oba składniki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Posól na deseczce. Niech chwilę poleży i zmięknie pod wpływem soli. Dodaj do masy z sera i makreli. Dorzuć pokrojony szczypiorek, wlej oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. Posól i popieprz do smaku.  Gdyby masa była zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę oliwy.
 
 
 
Pasta z Bakłazana I
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
Kroimy bakłażana w cienkie plastry i posypujemy z każdej strony szczyptą soli. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż skórka zacznie brązowieć. Zdejmujemy z patelni i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy oliwę, szczypiorek, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać do ciepłego pieczywa.
 
Pasta z soczewicy z orzechami
  • filiżanka soczewicy
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
Soczewicę namocz na godzinę i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj z resztą składników. Przypraw solą i pieprzem. Dobra do grzanek na ciepło.
 
Pasta z Baklazana II
  • 1 kg bakłażanów
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 cebule
  • 1/2 kubka jogurtu (kubek 150 g)
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • 15-20 sztuk zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwki do dekoracji
  • sól, pieprz
Opłukać bakłażany, odciąć końce i nakłuć widelcem; piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Następnie zdjąć skórkę, a miąższ utrzeć z sokiem z cytryny i dwiema łyżkami oliwy. Cebule obrać i zmiażdżyć, a natkę pietruszki posiekać. Wymieszać purée z bakłażanów z jogurtem, cebulą, i roztartym czosnkiem oraz natką. Doprawić, dodając pozostałą oliwę, sól i pieprz. Na koniec przybrać oliwkami.
 
Hummus  
  • 25 dkg ciecierzycy
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy
Suche ziarno ciecierzycy wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zalać ciecierzycę świeżą wodą, lekko posolić i ugotować do miękkości. Odcedzone, ugotowane ziarno wsypać do garnka i zmiksować na gładką masę. Ciecierzyca nawet po ugotowaniu jest dość sucha, więc trakcie miksowania może się okazać, że trzeba dodać trochę wody, żeby mikser nam się nie zapchał a masa była gładka. Dodać sok z połowy cytryny, dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku i miksować dalej. Na samym końcu dodać oliwę i dokładnie wymieszać. 
 
Pasta jajeczna z jogurtem zamiast majonezu
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 mały pęczek szczypiorku (drobno pokrojonego)
  • 5 dużych łyżek jogurtu (albo po prostu 1 mały słoiczek)
  • kilka listków bazylii i rozmarynu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Jajka dusimy drobno widelcem w małej salaterce lub ucieramy na tarce. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Podajemy z pomidorem i bagietką, możemy udekorować bazylią i rozmarynem.
 
 

1 komentarz:

  1. Musze spróbować te z bakłażana. Całkiem oryginalne przepisy

    OdpowiedzUsuń