sobota, 22 lutego 2014

Koktajl z mango i pomarańczy


Składniki:

- 1 mango
- 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:


Mango ma długą pestkę, więc najpierw należy odkroić części znajdujące się obok. 
Odkrojony kawałek połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę. Uważaj aby nie przeciąć za głęboko i nie naciąć skórki. Gdy natniesz cały kawałek w kostkę odwiń go na zewnątrz, tak, aby powstał jeż z naciętych kostek. Odrywaj kostki po kolei :) resztę miąższu odkrój od pestki.


Z pomarańczy wycisnąć sok, do którego dodawać kostki mango i miksować. Z podanej ilości wyszło tyle ile na zdjęciu :) Jest naprawdę pyszny, zdrowy i niedrogi (mango w Lidlu kosztowało 2,99 zł).


Mango zawiera związki łagodzące stany zapalne w organizmie oraz przeciwdziałające nowotworom. Zawiera także mnóstwo witamin i mikroelementów: witaminę C, B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo.
 
 

Wybierając mango w sklepie nie należy sugerować się kolorem i najlepiej wybrać owoc dosyć miękki. Kupując twarde sztuki będzie trzeba odczekać kilka dni, aż mango będzie gotowe do spożycia. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia, choć ja daję całą pomarańczę tzn. nie sam sok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, super pomysł :) następnym razem i ja spróbuje zrobić z całą :)

      Usuń
    2. a jak jest za gęste dodaję mięte można też zieloną herbatę :)

      Usuń
    3. Nigdy bym na to nie wpadła a faktycznie konsystencje ma trochę jak przecier dla dzieci ;)

      Usuń
  2. Do takiego połączenia można dodać herbatniki które dla mnie poprawiają smak :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz Tomku, ja nie przepadam za herbatnikami (co innego gdyby to była czekolada :) ale może akurat ktoś zechce połączyć, więc dzięki za radę :)

      Usuń