czwartek, 28 listopada 2013

Ryż z koktajlem truskawkowo - bananowym

Produkty:
 
1 szklanka truskawek
1/4 banana
1 łyżka jogurtu naturalnego
ryż
sól
 
Ugotować ryż. Ryż sole dopiero po ugotowaniu. Dzięki temu woda szybciej się gotuje oraz zużywam nawet do 10 razy mniej soli, niż dodając ją do wody. Podczas gotowania ryżu zwróć uwagę, aby był al dente. Jest wtedy lepszy w smaku i zdrowszy - ma niższy indeks glikemiczny i dzięki temu wolniej go trawimy.


 
Truskawki blenduję z bananem i łyżką jogurtu. Polewam koktajlem ugotowany ryż.
 
 
 
 
 
Zawsze po lecie mam mnóstwo zamrożonych truskawek. Mieszając je z bananem, kiedy są jeszcze lekko zamrożone, powstaje smoothies, którym podczas ciepłych dni zastępowałam jeden z posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz