Uwielbiam pasty na kanapki :) podrzucam kilka przepisów na moje ulubione
Pasta z wędzonej makreli
- połowa makreli wędzonej (polecam Makrele z Biedronki :)
- 250 g białego twarogu
- 1 mała cebulka
- pęczek szczypiorku
- ok. 1 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Makrelę pozbaw ości i wrzuć razem z serem do miseczki. Widelcem mocno rozdrobnij oba składniki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Posól na deseczce. Niech chwilę poleży i zmięknie pod wpływem soli. Dodaj do masy z sera i makreli. Dorzuć pokrojony szczypiorek, wlej oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. Posól i popieprz do smaku. Gdyby masa była zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę oliwy.
Pasta z Bakłazana I
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Kroimy bakłażana w cienkie plastry i posypujemy z każdej strony szczyptą soli. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż skórka zacznie brązowieć. Zdejmujemy z patelni i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy oliwę, szczypiorek, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać do ciepłego pieczywa.
Pasta z soczewicy z orzechami
- filiżanka soczewicy
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Soczewicę namocz na godzinę i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj z resztą składników. Przypraw solą i pieprzem. Dobra do grzanek na ciepło.
Pasta z Baklazana II
- 1 kg bakłażanów
- 1 szklanka oliwy
- 2 cebule
- 1/2 kubka jogurtu (kubek 150 g)
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 15-20 sztuk zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- oliwki do dekoracji
- sól, pieprz
Opłukać bakłażany, odciąć końce i nakłuć widelcem; piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Następnie zdjąć skórkę, a miąższ utrzeć z sokiem z cytryny i dwiema łyżkami oliwy. Cebule obrać i zmiażdżyć, a natkę pietruszki posiekać. Wymieszać purée z bakłażanów z jogurtem, cebulą, i roztartym czosnkiem oraz natką. Doprawić, dodając pozostałą oliwę, sól i pieprz. Na koniec przybrać oliwkami.
Hummus
- 25 dkg ciecierzycy
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek dobrej oliwy
Suche ziarno ciecierzycy wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zalać ciecierzycę świeżą wodą, lekko posolić i ugotować do miękkości. Odcedzone, ugotowane ziarno wsypać do garnka i zmiksować na gładką masę. Ciecierzyca nawet po ugotowaniu jest dość sucha, więc trakcie miksowania może się okazać, że trzeba dodać trochę wody, żeby mikser nam się nie zapchał a masa była gładka. Dodać sok z połowy cytryny, dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku i miksować dalej. Na samym końcu dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Pasta jajeczna z jogurtem zamiast majonezu
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mała cebula (drobno pokrojona)
- 1 mały pęczek szczypiorku (drobno pokrojonego)
- 5 dużych łyżek jogurtu (albo po prostu 1 mały słoiczek)
- kilka listków bazylii i rozmarynu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Jajka dusimy drobno widelcem w małej salaterce lub ucieramy na tarce. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Podajemy z pomidorem i bagietką, możemy udekorować bazylią i rozmarynem.
Musze spróbować te z bakłażana. Całkiem oryginalne przepisy
OdpowiedzUsuń