Składniki:
- 1 mango
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
Mango ma długą pestkę, więc najpierw należy odkroić części znajdujące się obok. Odkrojony kawałek połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę. Uważaj aby nie przeciąć za głęboko i nie naciąć skórki. Gdy natniesz cały kawałek w kostkę odwiń go na zewnątrz, tak, aby powstał jeż z naciętych kostek. Odrywaj kostki po kolei :) resztę miąższu odkrój od pestki.
Z pomarańczy wycisnąć sok, do którego dodawać kostki mango i miksować. Z podanej ilości wyszło tyle ile na zdjęciu :) Jest naprawdę pyszny, zdrowy i niedrogi (mango w Lidlu kosztowało 2,99 zł).
Mango zawiera związki łagodzące stany zapalne w organizmie oraz przeciwdziałające nowotworom. Zawiera także mnóstwo witamin i mikroelementów: witaminę C, B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo.
Wybierając mango w sklepie nie należy sugerować się kolorem i najlepiej wybrać owoc dosyć miękki. Kupując twarde sztuki będzie trzeba odczekać kilka dni, aż mango będzie gotowe do spożycia.
Uwielbiam takie połączenia, choć ja daję całą pomarańczę tzn. nie sam sok.
OdpowiedzUsuńA widzisz, super pomysł :) następnym razem i ja spróbuje zrobić z całą :)
Usuńa jak jest za gęste dodaję mięte można też zieloną herbatę :)
UsuńNigdy bym na to nie wpadła a faktycznie konsystencje ma trochę jak przecier dla dzieci ;)
UsuńDo takiego połączenia można dodać herbatniki które dla mnie poprawiają smak :]
OdpowiedzUsuńA widzisz Tomku, ja nie przepadam za herbatnikami (co innego gdyby to była czekolada :) ale może akurat ktoś zechce połączyć, więc dzięki za radę :)
Usuń